6.6.2015

Auton Bluetooth järjestelmä hyötykäyttöön


Uusissa autoissa on nykyään loistava sisäänrakennettu järjestelmä. Tämä järjestelmä antaa mahdollisuuden liittää kännykkä suoraan auton äänentoistojärjestelmään. Lisää siihen mikrofoni ja sinulla on täydellinen hands free järjestelmä käytössä.

Joitakin vuosia sitten keksin, että paitsi puheluita, niin tällä voi kuunnella myös nettiradiota! Miten kätevää! Koska Suomessa ei ole omaa country radiokanavaa, niin voin valita sadoista sopivista, liittää kännykän auton Bluetooth järjestelmään ja kuunnella vaikka lapsuusaikanai WIRK Country K kanavaa Floridasta. Ja täysin ilmaiseksi!

Viime aikoina olen keksinyt järjestelmälle vielä paremman hyötykäytön: lukemisen! Mikä on parempaa, kuin kuunnella ajon aikana jotakin hyvää kirjaa? Itse luen suurimmaksi osaksi englanniksi, joten tämän homman olen testannut vain englanninkielellä. 

Itse ostan e-kirjat (elektroniset kirjat) Google Play kaupasta ja käytän Android-järjestelmän Google Books appiä lukemiseen.

Vasemmalla on screenshot suoraan minun Samsung Alpha puhelimesta. Ympyröitynä on Play Books app. Mikäli olet antanut luottokorttitiedot Google Play -järjestelmään, niin sormenpäissäsi on nyt miljoonien kirjojen kirjasto. Siellä on myös tuhansia täysin ilmaisia kirjoja, joista pääsee nauttimaan kuluttamatta euroakaan!

Monet sanovat, että heidän silmät väsyvät tuijottaessaan näyttöruuta. Tämä voi olla totta, mutta minä en ole huomannut mitään ongelmaa. Aina lukiessani vähennän näytön kirkkautta minimiin. Olen huomannut sen helpottavan lukemista entisestään. En ole myöskään nostalginen "kirjan tunnulle" tai "sivujen kääntämiselle". Minulle riittää vallan hyvin Google Booksin asetuksista löytyvä "Use 3D effect

for page turning", joka simuloi näyttöruudulla sivun kääntämistä. Tämä on vain minun mielipide, tiedän monia, jotka lukevat vain "oikeita" kirjoja. Eikä se tee heistä silmissäni yhtään huonompia :)

Minkälainen on sitten hyvä kirja kuunneltavaksi? Sain juuri valmiiksi Temple Grandinin Animals in Translation kirjan. Se oli erinomainen esimerkki hyvästä kuunneltavasta kirjasta. Google Booksin "robottilukijaääni" lukee melko nopeasti, mutta kohtalaisen monotonisesti. Siksi kirjat, joissa on paljon dialogia eri ihmisten kesken voivat tuntua raskaalta kuunneltavalta. Samoin kirjat, joissa on paljon kuvia ja niissä kuvatekstiä ovat hankalia seurattavia. Robottilukija lukee kuvatekstit muun tekstin väliin, joka on harvinaisen ärsyttävän kuullosta! Sanoisin, että parhaan kuuntelukokemuksen saa asiateksteistä sekä tietokirjallisuudesta. Temple Grandin kirjaa kuunnellessani, tuntui kuin kirjoittaja olisi itse lukenut kirjaansa minulle!


Kun haluat kuunnella kirjaa ajaessasi, kytke ensin kännykkäsi autosi Bluetooth järjestelmään. Koska näitä järjestelmiä on satoja, en voi antaa siihen tässä neuvoja. Ota myös huomioon, että ainakin minun tapauksessa Kia Ceed farkkuuni jälkiasennettu Parrot Bluetooth -järjestelmä jatkaa lukemista taustalla VAIKKA sinulle tulisi puhelu ja vastaisit siihen. Ärsyttävä tapa, jota ei kyllä tee, jos esimerkiksi kuuntelen nettiradiota tai YouTuben soittolistoja.

Vasemmalla on jälleen screenshot kännykästäni. Tähän näkymään pääset, kun klikkaat kevyesti mitä vaan sivua mistä tahansa ladatusta kirjasta. Oikeassa ylänurkassa on 3 päällekäistä pistettä, jotka olen ympyröinyt punaisella. Siitä klikkaamalla pääset valikkoon, josta pääset valitsemaan ääneen luvun: Read aloud.  ----- >


Heti kun klikkaat siitä, lukijarobotti aloittaa ääneen lukemisen. Et voi sammuttaa näyttöä tai käyttää muita appejä samaan aikaan. Itse laitan näytön kirkkauden aina ihan minimiin sekä liitän kännykän lataukseen.

Kestää jonkin aikaa tottua "robottilukemiseen". Itse olen käyttänyt tätä tapaa noin parin kuukauden verran ja vieläkin monotoninen ääni välillä ärsyttää. Kuitenkin nautin tätä tavasta "hyötykäyttää" esimerkiksi työmatkat. Google Books muistaa automaattisesti mihin kohtaan kirjassa jäit viimeksi, mutta varmuuden vuoksi laitan aina elektronisen kirjanmerkin (Add bookmark) päälle, jotta varmasti pystyn jatkamaan kuunnelmaa siihin, mihin viimeksi jäin.

Tällä hetkellä minulla on kuuntelun alla Arron Kennardin The Positive Thinking Secret joka oli ladattavissa ilmaiseksi Google Playstä. Olen aina suhtautunut skeptisesti erinnäisiin "self help" kirjoihin, mutta lievästä uskonnollisuudesta huolimatta, kirja on ihan mukaansa tempaava.

Päätin tehdä tästä postauksen vähän näin niksipirkka -tyyliin. On kiva käyttää työmatkat hyödyllisesti sekä saada ajattelemisen aihetta samalla.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti