29.7.2015

Oma maa mansikka....

Oma maa mansikka
Muu maa mustikka

Mistähän moinen lausahdus tulee? Mikä on kenenkin oma maa? Onko se se maa, jossa on syntynyt, vai se missä tällä hetkellä elää? Voinko valita oman maani, vaikken juuri silloin siellä asukaan? Olisiko mustikka sittenkin parempi kuin mansikka?

Viimeaikaisia uutisia ja mielenosoituksia sivusilmällä seuranneena aihe pisti miettimään. Itsehän olen ollut myös maahanmuuttaja osapuolena. He jotka minut tuntevat tietävät, että minulla on vahvat mielipiteet monesta asiasta. Tässä asiassa olen vaan niin monta eri puolta, etten ole oikein osannut muodostaa vedenpitävää ja pysyvää mielipidettä.

Maahan muutto, ”mamut”, pakolaiset, kulttuurien yhteensovittaminen, rasismi? Sanoja, joista varmasti jokaisella on omat mielipiteensä. Nuo asiat niputetaan usein yhteen, mutta ne ovat aivan eri asia! Minä olen ollut maahanmuuttaja peräti kahdesti oman näkemykseni mukaan! Kun olin pieni, perheemme muutti Yhdysvaltoihin Floridaan. Emme olleet pakolaisia. Mutta olimmeko me ”mamuja”? Yhdysvaltojen ja Suomen kulttuurit eivät eroa paljon toisistaan. Ehkä siksi, koska uskonnot eivät eroa paljoakaan. Yhdysvalloissa on niin monta eri kulttuuria sekaisin, että en erityisemmin tuntenut oloa ulkopuoliseksi. Toisaalta olin silloin niin nuori, että yksinkertaisesti sopeuduin joukkoon. Olin 12 kun muutimme Suomeen… johan alkoi tuntua!

Suomessa ei ollut ”small talkia”, Suomessa huoriteltiin opettajia (ei muuten tullut mieleenkään Floridassa, jossa Mr. ja Mrs. laitettiin jokaisen opettajan nimen eteen). Kukaan ei katsonut silmiin kaupungilla ja porukoihin pääsi, jos ryyppäsit tai tajusit mennä pyytämään röökiä.  En todellakaan vertaa itseäni pakolaisiin ja heidän kokemaansa kulttuurishokkin oman mitättömän ulkopuolisuuden tunteen kokemuksen perusteella, mutta osaan asettua myös toisen asemaan.

Kulttuurit voivat rikastuttaa! Vaikka 90% ajasta olenkin sitä mieltä, että maassa maan tavalla, suomalaiset voisivat ottaa oppia muista kulttuureista esimerkiksi tunteiden osoittamisessa sekä jokapäiväisiin asioihin positiivisesti suhtautumisessa. 

Käsittääkseni suurin yhteentörmäys syntyykin erilaisista uskonnoista. Jos maailmassa ei olisi uskontoja sekä niiden luomia sääntöjä, sodittaisiinko silloin vain resursseista? Suhtaudummeko eri tavalla kristittyyn maahanmuuttajaan kuin islamilaiseen? Entäpä buddhalaiseen? Palatakseni edellisen kappaleen toiseen lauseeseen: maassa maan tavalla. Kun muutimme Jenkkeihin, en odottanut että siellä ihmiset väistävät katsetta, tulevat alastomana saunaan kanssani taikka alkavat hoilaamaan Suvivirttä koulun päättäjäisissä vain siksi, koska SUOMALAISIA oli niin paljon Lake Worthissa, että pitäisihän meidän kulttuurimme ottaa huomioon koulussa ja elämässä!

Itse maahanmuuttoa vastaan minulla ei ole yhtään mitään! Jos olet valmis elämään ihmisarvoa kunnioittavasti sekä Suomen lakien mukaan ja kantamaan oman kortesi kekoon niin hyvin kuin osaat: tervetuloa. En todellakaan odota, että opit kieltä heti. Kyllä englannillakin pärjää täällä!

Jos lähden vierailemaan islamilaiseen maahan, minä peitän pääni ja kätken ranteeni. En usko islamiin (enkä ole kyllä perinteinen kristittykään tai muukaan uskovainen), mutta kunnioitan eri maiden tapoja ja perinteitä. En odota, että vuosikausien perinteistä luovutaan vaan, koska MINÄ olen myös vahva feministi ja EN HALUA elää islamin kanssa. Jos muuttaisin sinne työn perässä, hyväksyisin sen etten enää pysty välttämättä ajamaan minne haluan ja tekemään mitä haluan. Omaa uskontoani (jos sellaisen omaisin) voisin harjoittaa rukoilemalla kotona, sillä miten minä voisin väittää, että vain MINUN uskonnollani ja elämänkatsomuksella on väliä ja kaikki muut ovat väärässä? Minua ei myöskään häiritse, jos Suomessa tulee vastaan hijabiin (kaapuun) pukeutunut nainen. Se on hänen valintansa, mutta koska se ei ole Suomen alkuperäiseen kulttuuriin kuuluva, niin ystävällisesti älkää odottako, että MINÄ puen sen päälleni täällä.

Jos tekisin rikoksen, olisi itsestään selvää, että lähtö tulisi takaisin sinne mistä olen tullut. Mihin sitten vedetään viiva? Jos ajat ylinopeutta töihin, pitäisikö siitä sitten karkottaa? Voisiko tässäkin käyttää sitä kuuluisaa maalaisjärkeä? Raa’oista väkivaltarikoksista sekä maanpetoksista pois. Omaisuusrikokset voidaan sovittaa vankilassa tai sakoilla, sillä sillähän materiaalia saa: rahalla. Ihmisen terveyttä tai henkeä ei korvata millään. Minulle on ihan sama onko raiskaaja Abdullah Arabiasta tai Pekka Pohjois-Savosta! Molemmat voisi minun puolesta karkottaa kuuhun!

Minulla on ollut työ- ja harrastuskavereina (ja samalla heistä on tullut myös ihan vaan kavereita) suomalaisia, yhdysvaltalaisia, marokkolaisia, somaleita, thaimaalaisia, vietnamilaisia sekä intialaisia. On ollut kristittyä, buddhalaista, ateistia ja islaminuskoista. Vain sillä on merkitystä, kuinka suhtaudut yksilönä toiseen ja hoidat hommasi. Yksi rakkaimpia muistojani on tulla jouluaattona töihin Helsinki-Vantaan matkatavara-aulaan ja saada ”Hyvää joulua!” –toivotus miespuoliselta islaminuskoiselta työkaverilta, samalta joka tupakkatauon sijaan käy sivummalla päivittäin kumartamassa Allahille.

Live and let live. Voi kun oppisimme suhtautumaan toisiimme ihmisinä, eikä uskontoina tai rotuina! Myönnän, että feministinä minulla on itselläkin ennakkoluuloja ÄÄRI-islamia kohtaan, mutta ei kaikkia islaminuskoisia kohtaan. Ehkä olen tässä asiassa idealisti, mutta maybe someday, the world will be at peace.

7.7.2015

Kun sade ja kylmä masentaa...


Sää on pukeutumiskysymys, mulle väitetään...
Sää on asennekysymys, minulle sanotaan...
Saat sään muuttumaan, kun muutat sen miten siihen suhtaudut...

Olen lämpimän ilman ihminen. Silloin ei haittaa kaatosadekaan! Raikas kesäinen ukonilma, jonka jälkeen kostaus nousee lämpimän asfaltin pinnasta höyryävänä usvana... kyllä kelpaa!

Mutta sitten on tämä jatkuva ja vuosittain täällä Suomessa aivan liian usein toistuva kylmä, harmaa ja kaiken läpi tunkeva kosteus. Sitä ei pidä poissa minkäänlainen vaatetus, vaan kosteus tunkee saumoista iholle asti ja tuo mukanaan kaverinsa kylmyyden. Millä ihmeellä ihminen tottuu kylmään?!? Palelen heti kun elohopea laskee alle 15 asteeseen. Asenteen muuttaminen kylmyyteen ja märkyyteen ei käy helposti, kun palelee!

Yllä oleva kuva on työpaikkani etuovelta otettu. Se kuvaa suhdettani tähän säähän erinomaisesti! Värejä ei ole. Ketään ei näy. Yksinäinen harmaa (no yllätys) auto odottaa yövuorosta pääsevää työntekijää. Pienet katulamput yrittävät mahdotonta tehtävää = tuoda valoa tähän pimeyteen. On heinäkuun alku! Missä minun lämpö!?!

Tällaisina päivinä olen kuitenkin äärettömän kiitollinen sisätöistäni! Mutta toi ilma ja harmaus uhkaa tunkeutua tajuntaani myös tänne lämpimään ja kuivaan sisätilaan. Aloin miettimään yhtenä päivänä, miksi esi-isiemme piti luoda juuret ja tämä yhteiskunta JUURI tänne pohjoiseen? Olen vahvasti sitä mieltä, että suomalaiset ovat näin pessimististä ja sulkeutunutta kansaa näiden säiden takia! Kun lämpötila kapuaa 20 asteeseen ja ihmiset voivat astua kunnolla ulos, ilman että viima piiskaa kasvoihin ja kylmä kolottaa, niin koko yhteisö tuntuu muuttuvan! Toreille kerääntyy porukoita ja ihmiset nostavat katseensa maasta.

Vaikka olen taipuvainen vahvaan realismiin sekä hyppyselliseen pessimismiä, olen kuitenkin aktiivisesti yrittänyt  opetella löytämään hopeareunuksen kaikista pilvistä. Tästä Suomen säästä en pysty sitä tekemään. Kylmä + sade on yhdistelmänä sellainen, etten keksi siitä yhtikäs mitään hyvää.

Suoraan sanoen vihaan sitä niin tehokkaasti, että olen onnistunut opettamaan myös australian kelpiestäni sadesään ja märän vihaajan! LOL, noh siinä on tietty se hopea reunus, ettei minun koirakaan halua millään ulos tuolla säällä!

Aina välillä sitä käy mielessä, että maailmassa olisi lämpimiä paikkoja…


Ehkä ei ole lottovoitto syntyä Suomeen...


Antakaa hyvät ihmiset minulle vinkkejä miten opin kestämään märkää ja kylmää muuttamatta maasta –sekin on kyllä käynyt välillä mielessä…