18.6.2015

Mitkä asiat tekevät kesän?


Olen kesäihminen. Ehkä se on Floridassa viettämäni lapsuus, mutta kylmä, kostea, märkä ja pakkanen eivät ole ollenkaan minun juttuja. Kun talvi alkaa väistyä kevään tieltä ja luonto herää eloon, tunnen itseni ihan eri ihmiseksi! Jos vain keksisin miten, viettäisin taatusti Suomen talven ajan jossakin muualla!

Milloin se kesä sitten tulee? Mitkä ovat niitä pieniä merkkejä, jotka saavat hymyn nousemaan huulille? Ihan ehdoton kesän merkki on, kun saan ensimmäisen kerran rullata auton ikkunat auki ja pystyn pistämään käden ulos ja tunnen vaan ihanan lämpimän tuulenvireen! Ihan parasta!

Toinen ehdoton kesänmerkki on marjakoju, joka ilmestyy Klaukkalan S-marketin pihalle. Punaisen teltan ilmestyminen paikalle saa heti veden kielelle! Olen intohimoinen herneiden, mansikoiden sekä erityisesti vadelmien ystävä. Koju on vieläpä sopivasti minun työmatkan varrella ja kesällä pysähdyn lähes päivittäin hankkimaan marjahimooni tyydytystä. Kivan lisän tuovat oman pihan metsämansikat. Varjelen niitä ruohonleikkurilta viikkokausia, vaan että saan parit vanhanajan vaniljajäätelöannokset metsämansikoiden kera.


Mikä on parasta kesässä? Se ettei PALELE ja ettei tarvitse pakata päälle kerrospukeutumista. Olen päätellyt, että Floridassa viettämäni lapsuus on ryöstänyt minulta suomalaisen kylmänkestävyyden. Palelen lähes aina, ellei lämpötila kohoa yli 15 asteen. Mikä onkaan mukavampaa, kuin astua aamulla koiran kanssa pihalle pelkässä kylpytakissa ja huomata, ettei ole kylmä!

LOMA! Vaikka kesä ei aina suoranaisesti merkitse minulle lomaa, niin aina se käy kuitenkin mielessä. Samoin on ihanaa nähdä, kuinka ihmiset "heräävät eloon" kesäsin. Olen vahvasti sitä mieltä, että suomalaisten lievä melankolisuus johtuu kylmästä ja märästä ilmastosta. Myönnän autuaasti itse, että ilmoilla, lämpötiloilla ja auringon puutteella on suoraan verrannollinen vaikutus minun mielialaan.

Mikä tekee kesän teille?

6.6.2015

Auton Bluetooth järjestelmä hyötykäyttöön


Uusissa autoissa on nykyään loistava sisäänrakennettu järjestelmä. Tämä järjestelmä antaa mahdollisuuden liittää kännykkä suoraan auton äänentoistojärjestelmään. Lisää siihen mikrofoni ja sinulla on täydellinen hands free järjestelmä käytössä.

Joitakin vuosia sitten keksin, että paitsi puheluita, niin tällä voi kuunnella myös nettiradiota! Miten kätevää! Koska Suomessa ei ole omaa country radiokanavaa, niin voin valita sadoista sopivista, liittää kännykän auton Bluetooth järjestelmään ja kuunnella vaikka lapsuusaikanai WIRK Country K kanavaa Floridasta. Ja täysin ilmaiseksi!

Viime aikoina olen keksinyt järjestelmälle vielä paremman hyötykäytön: lukemisen! Mikä on parempaa, kuin kuunnella ajon aikana jotakin hyvää kirjaa? Itse luen suurimmaksi osaksi englanniksi, joten tämän homman olen testannut vain englanninkielellä. 

Itse ostan e-kirjat (elektroniset kirjat) Google Play kaupasta ja käytän Android-järjestelmän Google Books appiä lukemiseen.

Vasemmalla on screenshot suoraan minun Samsung Alpha puhelimesta. Ympyröitynä on Play Books app. Mikäli olet antanut luottokorttitiedot Google Play -järjestelmään, niin sormenpäissäsi on nyt miljoonien kirjojen kirjasto. Siellä on myös tuhansia täysin ilmaisia kirjoja, joista pääsee nauttimaan kuluttamatta euroakaan!

Monet sanovat, että heidän silmät väsyvät tuijottaessaan näyttöruuta. Tämä voi olla totta, mutta minä en ole huomannut mitään ongelmaa. Aina lukiessani vähennän näytön kirkkautta minimiin. Olen huomannut sen helpottavan lukemista entisestään. En ole myöskään nostalginen "kirjan tunnulle" tai "sivujen kääntämiselle". Minulle riittää vallan hyvin Google Booksin asetuksista löytyvä "Use 3D effect

for page turning", joka simuloi näyttöruudulla sivun kääntämistä. Tämä on vain minun mielipide, tiedän monia, jotka lukevat vain "oikeita" kirjoja. Eikä se tee heistä silmissäni yhtään huonompia :)

Minkälainen on sitten hyvä kirja kuunneltavaksi? Sain juuri valmiiksi Temple Grandinin Animals in Translation kirjan. Se oli erinomainen esimerkki hyvästä kuunneltavasta kirjasta. Google Booksin "robottilukijaääni" lukee melko nopeasti, mutta kohtalaisen monotonisesti. Siksi kirjat, joissa on paljon dialogia eri ihmisten kesken voivat tuntua raskaalta kuunneltavalta. Samoin kirjat, joissa on paljon kuvia ja niissä kuvatekstiä ovat hankalia seurattavia. Robottilukija lukee kuvatekstit muun tekstin väliin, joka on harvinaisen ärsyttävän kuullosta! Sanoisin, että parhaan kuuntelukokemuksen saa asiateksteistä sekä tietokirjallisuudesta. Temple Grandin kirjaa kuunnellessani, tuntui kuin kirjoittaja olisi itse lukenut kirjaansa minulle!


Kun haluat kuunnella kirjaa ajaessasi, kytke ensin kännykkäsi autosi Bluetooth järjestelmään. Koska näitä järjestelmiä on satoja, en voi antaa siihen tässä neuvoja. Ota myös huomioon, että ainakin minun tapauksessa Kia Ceed farkkuuni jälkiasennettu Parrot Bluetooth -järjestelmä jatkaa lukemista taustalla VAIKKA sinulle tulisi puhelu ja vastaisit siihen. Ärsyttävä tapa, jota ei kyllä tee, jos esimerkiksi kuuntelen nettiradiota tai YouTuben soittolistoja.

Vasemmalla on jälleen screenshot kännykästäni. Tähän näkymään pääset, kun klikkaat kevyesti mitä vaan sivua mistä tahansa ladatusta kirjasta. Oikeassa ylänurkassa on 3 päällekäistä pistettä, jotka olen ympyröinyt punaisella. Siitä klikkaamalla pääset valikkoon, josta pääset valitsemaan ääneen luvun: Read aloud.  ----- >


Heti kun klikkaat siitä, lukijarobotti aloittaa ääneen lukemisen. Et voi sammuttaa näyttöä tai käyttää muita appejä samaan aikaan. Itse laitan näytön kirkkauden aina ihan minimiin sekä liitän kännykän lataukseen.

Kestää jonkin aikaa tottua "robottilukemiseen". Itse olen käyttänyt tätä tapaa noin parin kuukauden verran ja vieläkin monotoninen ääni välillä ärsyttää. Kuitenkin nautin tätä tavasta "hyötykäyttää" esimerkiksi työmatkat. Google Books muistaa automaattisesti mihin kohtaan kirjassa jäit viimeksi, mutta varmuuden vuoksi laitan aina elektronisen kirjanmerkin (Add bookmark) päälle, jotta varmasti pystyn jatkamaan kuunnelmaa siihin, mihin viimeksi jäin.

Tällä hetkellä minulla on kuuntelun alla Arron Kennardin The Positive Thinking Secret joka oli ladattavissa ilmaiseksi Google Playstä. Olen aina suhtautunut skeptisesti erinnäisiin "self help" kirjoihin, mutta lievästä uskonnollisuudesta huolimatta, kirja on ihan mukaansa tempaava.

Päätin tehdä tästä postauksen vähän näin niksipirkka -tyyliin. On kiva käyttää työmatkat hyödyllisesti sekä saada ajattelemisen aihetta samalla.


3.6.2015

Omat rahat: budjetti tai oikeastaan sen puute



Mihin hittoon noi eurot katoavat tuolta pankkitililtä!?! Olen aina pitänyt itseäni kohtalaisen järkevänä rahankäyttäjänä. Olen pysynyt visusti kaukana kaikista kulutusluotoista. Pikavippi on minulle lähes kirosana, joka juoksuttaa kauhunväreet selkääni pitkin ja aiheuttaa ihokarvojen nousemisen pystyyn. 

Omistan joitakin luottokortteja, joita pyrin käyttämään vain ulkomailla, nettiostoksien suorittamiseen sekä sellaisten suurten hankintojen rahoittamiseen, joista on hyvä jäädä jokin "jälki" jonnekin mahdollisen rikkoutumisen ja siitä seuraavan takuukorjauksen takia. Aina kun voin, maksan luottokorttivelan pois. En pidä vuosimaksullisia kortteja ja luottorajatkin olen pitänyt järkevän matalana.

Olen kilpailuttanut vakuutus-, sähkö- sekä netti-/puhelinsopimukseni (tosin tänä vuonna taidan tehdä sen uudestaan) sekä siirrän automaattisesti molemmista tileistä (meillä maksetaan palkka 2 x kuukaudessa) tietyn summan säästötilille, josta saan nostaa maksimissaan 4 kertaa vuodessa rahaa ilman, että pankki nappaa tiettyä osuutta. 

En juo enkä röökaa, joten senkään takia ei pitäisi turhat eurot hävitä kurkusta alas tai savuna ilmaan. Mitään kuukausittaisia vakioharrastuksiakaan ei ole, joihin uppoisi lukukausimaksuja. Vaateostoksissakin olen naurettavan huono naiseksi ja tarvitsen yleensä jonkinlaisen syyn hankkia uutta. Lapsia ei ole, joten sekin rahareikä on katsottu ja kiinniolevaksi todettu.

Siis mihin hel*^*tiin minun rahat häviää!?!?


Koska minulla oli tässä hieman aikaa istua tietokoneella aloin tuijotella verkkopankin erinomaista näkymää, jonka pitäisi kertoa minulle suurinpiirtein mihin rahani häviävät pankkitililtä. Ainakin Danske Bankin mobiiliversio jaottelee korteilla ja verkkopankissa tehdyt ostot ja maksut eri väreillä, joista on sinäänsä helppo tarkastella mihin palkkanauhassa verojen ja muiden maksujen jälkeen olevat onnettomat roposet karkaavat. Silti ei auennut...

Kunnes aloin "mummoilemaan". Googletin "ilmainen budjettipohja Exceliin ja sieltä löytyi Suomen Marttakerhon valmis Muokattava Taloussuunnitelma. Latasin sen ja muokkasin sopivaksi ja tallensinpa ensi vuodellekin jo valmiin oman, tyhjän version. Sinne on helppo syöttää kuukausittaiset netto tulot ja menot ja mikä parasta, Excel laskee ja miinustaa lukuja automaattisesti yhteen! 

Päätin syöttää kaikki tiedot verkkopankista taulukkoon ja koska käytän lähes yksinomaan kortteja maksamiseen, siitä sai erinomaisen näkymän mihin rajat häviävät. Samalla kirjoitin suurin piirtein MITÄ olin mistäkin hankkinut. Puolen vuoden tietojen syöttäminen ei mennyt kädenkäänteessä, sillä selasin tabletilla verkkopankkia sekä syötin läppäriin tietoja samaan aikaan. Muutaman tunnun uurastus oli kuitenkin silmiä avaava!

Pakollisten lainojen lyhennysten, jääkaapin täyttämisen sekä bensan tankkamisen lisäksi euroja näytti menevän YLIMÄÄRÄISIIN PIKKUNAPOSTELTAVIIN sekä "TOI OLIS KIVA"-turhanpäiväisyyksiin. Normaalien ruokaostosten lisäksi, huomasin hävittäväni kuukaudessa 100-150 euroa Alepoihin, Siwaan sekä huoltoasemille (bensa erikseen tässä asiassa)! Koska tuollaisista kaupoista hankin harvemmin ns. oikeaa ruokaa, on kaikki tuolta hankittu turhaa. Lisäksi noihin kuuluu ostetut kahvit ja leivokset, jotka ovat hävyttömän hyvillä katteilla kuorrutettuja E-koodillisia rahareikiä.

Sitten oli toi "toi-olis-kiva"-hankinnat. Koiranleluja (minulla on niitä seuraavaksi 10 vuodeksi ainakin kelpietarpeisiin), Lidlin Crivit-urheiluvaatteita (jotka ovat oikeasti todella mukavia ja hyvänlaatuisia, mutta TARVITSENKO minä oikeasti 10 sukat, 10 rintsikat sekä 20 paitaa?) sekä "tuota-voin-joskus-käyttää-valokuvaukseen"-jutut, joita päädyn sitten käyttämään kerran tai pari! ARG! Ja minä kun pidin itsenäni järkevänä!!!

Katsotaas, jos siis mietitään vaan pelkästään noita Alepa sun muita-keikkoja niin se tekee pyöreästi 100€/kk turhaan käytettyä rahaa. 100€ x 12 kuukautta vuodessa tekee minun heikonkin laskuopin mukaan 1200 euroa vuodessa. Se on etelänmatka! Se on yhden elämän elämyksen hinta! En ole koskaan katunut ainuttakaan ulkomaan matkaani, joten siinä minulle oiva porkkana!

Siis mitä aion asialle tehdä?


  • Olen löytänyt Lidlin ja todennut sen halvemmaksi ja ihan yhtä hyväksi ruokakaupaksi kuin S- tai K-superketjut. On joitankin asioita, mitä Lidlistä ei saa, joten ne aioin käydä edelleen hakemassa kaupasta. S-marketista, sillä S-kortille kertyy pikku hiljaa (siis TODELLA pikku hiljaa, etanavauhtikin on siihen liian nopea) bonuksia, jotka sitten kerryttävät ihan oikeita euroja ihan oikealle pankkitilille. Aioin siis asioida Lidlissä ostoslistan kanssa

  • Aion myös alkaa suunnittelemaan evääni töihin REILUSTI etukäteen sekä tekemään ostoslistat tarkemmin. Aioin suunnitella ihan paperille, jotta voin nähdä konkreettisesti sen, mitä tarvitse sekä mitä suuhuni laitan. Dietille en ala, enkä kaloreita laskemaan! Kahvikupillisen ostamiseen pitää tästä lähtien olla AINA syy ja syiksi hyväksyn itseltäni:

  1. Pitkän automatkan aikana otan yhden pysähdyksen taktiikan kahvin suhteen. Kesällä aion liittää siihen myös jäätelön.
  2. Kaverin kanssa nautittavan kahvihetken. Ne ovat elämän pieniä iloja, josta on aina kiva maksaa.
  3. Erityisen, pienen kahvilan kannattamisen. Mitä idylisempi ja erikoisempi, sen parempi.
  • Koira ei saa enää yhtään uutta lelua. Vanhoja kierrätetään kunnes ne on rikki. Ja koska Hertta harvemmin rikkoo mitään, meillä on koko koiran loppuiäksi leluja
  • Jos huomaan jonkin "toi-olis-kiva"-jutun aioin kysyä itseltäni, että onko oikeasti kivempi kuin matka jonnekin kokemaan jotain uutta? Minulle matkustaminen ja uusien asioiden kokeminen on se "elämän suola". 
  • Aion kilpailuttaa ne pakolliset sopimukset. vakuutukset, netin, puhelimen sekä sähkön. Koska minun duunipaikkanikin kilpailutetaan tasaisin väliajoin (se on jonkun toisen postauksen aihe kokonaan!), niin en aio tuntea siitä edes huonoa omatuntoa!
Ei tämä mikään uuden vuoden lupaus ole ja varmasti lipsun tästä välillä. Jotenkin vaan nähtynä kaikki noi "hukkaan heitetyt" eurot saivat ihan uudenlaisen ärsytyksen ja sitä kautta päättäväisyyden päälle! Minulla on vielä monta paikkaa maailmassa nähtävänä sekä monta kokemusta saavuttamatta. Ne ovat taatusti sen arvoisia, että laitan kukkaronnöyrät tiukemmin kiinni ja alan todella tarkkailla mihin eurojani annan.